Wat is whey en welke whey is het beste?

Vandaag de dag word je overspoeld met diverse eiwitshakes van verschillende merken. Soms wel in meer dan 10 verschillende soorten. Wij kunnen ons indenken dat het voor jullie bijna onmogelijk is om te beslissen wat nu een goede eiwitshake is voor jou als persoon. Met deze blog proberen wij jullie wegwijs te maken en duidelijkheid te scheppen om in de toekomst voor dé eiwitshake te kiezen die het beste bij je past!

Wat is Whey nou eigenlijk?

Whey is een bijproduct dat ontstaat tijdens de bereiding van kaas. Kaas wordt gemaakt door melk te laten stremmen (klonteren) met behulp van stremsel. Melkeiwit bevat 2 soorten eiwit, whey (20%) en caseïne (80%). Na het stremmen van de melk wordt de vloeistof die overblijft gescheiden van de wrongel (massa samengeklonterde eiwitten). Deze vloeistof heet wei. Whey is dus eigenlijk een restproduct van de kaasproductie en werd vroeger ook gewoon vernietigd, omdat grotendeels de caseïne-eiwitten voor de kaas worden gebruikt (1). Na het scheiden van de whey, ondergaat het een aantal processen tot het de poederige vorm krijgt, die wordt gebruikt in shakes, eiwitrepen en andere producten.

Caseïne eiwit

Caseïne eiwit wordt ook wel het “langzame”eiwit genoemd. Dit komt doordat wei zorgt voor een aminozuurpiek in de eerste 2 uren na consumptie, terwijl de aminozuren in caseïne over een periode van 6 uur verschijnen waardoor ze een mindere piekwaarde hebben (2,3).  Caseïne wordt vaak in de avond geconsumeerd om gedurende de nacht een langzame aminozuurafgifte te creëren.

Aminozuren

De bouwstenen van eiwitten zijn aminozuren (moleculen). Aminozuren zijn bouwstenen voor het eiwit in lichaamscellen. Alle cellen in ons lichaam bevatten eiwitten, bijvoorbeeld spieren en organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed. Een gemiddelde volwassene bestaat uit 12kg eiwit.  Van de 22 aminozuren kan het lichaam er 13 zelf maken. De andere 9 aminozuren moet je via het eten binnenkrijgen. Daarnaast bestaan er ook nog semi-essentiële aminozuren. Semi-essentiële aminozuren kan het lichaam onder normale omstandigheden zelf maken (4). Whey eiwitten bevatten zowel de essentiële als niet essentiële aminozuren. Ook is whey eiwit rijk aan het aminozuur leucine. Uit onderzoek is gebleken dat Leucine het belangrijkste aminozuur is voor de bevordering van spiergroei (5).

Waarom Whey gebruiken?

Zoals bovenstaand beschreven is Whey rijk aan aminozuren die onder andere bijdragen aan spiergroei. Het is belangrijk om je dagelijkse inname van eiwitten af te stemmen op je doelstelling.

Een aantal redenen om een Whey shake van Maxxtreme toe te voegen aan de dagelijkse voeding zijn:

-De whey die Maxxtreme gebruikt is van de allerhoogste kwaliteit en bevat een zeer hoog aandeel aan het aminozuur Leucine. Leucine helpt op moleculair niveau bij de eiwitopbouw in de spieren (6).

-Whey Isolaat van Maxxtreme is geheel vrij van vetten. Hierdoor worden de aminozuren van Maxxtreme Pure Dynamic Isolate direct in het lichaam opgenomen en is dit dé perfecte shake rondom elke training.

-Door de juiste verhouding aminozuren heeft Maxxtreme een whey eiwit ontwikkeld met een zo hoog mogelijke biologische waarde. De biologische waarde van een eiwit zegt iets over de samenstelling van aminozuren in het eiwit. Hoe meer de biologische waarde van het eiwit overeenkomt met de waarde van ons lichaamseiwit, hoe waardevoller de eiwitbron is. De biologische waarde wordt bepaald door de verdeling van de aminozuren (vooral onmisbare) en de mate van verteerbaarheid hiervan door ons lichaam.

-Maxxtreme whey verhoogt de anabolische hormonen die groei stimuleren (7).

-Maxxtreme eiwitten ondersteunen bij het afvallen omdat de eiwitten er voor zorgen dat je bouwstenen aangevuld zijn (en niet onnodig veel spieren afbreekt). Ook geven eiwitten je een langer verzadigd gevoel dan koolhydraten (terwijl ze hetzelfde aantal kcal leveren per gram) en kunnen eiwitten je stofwisseling een boost geven (8).

Welke whey is voor mij het beste?

Zoals eerder beschreven is Caseïne een goed eiwit voor in de avonduren door de langzamere afgifte van aminozuren. Maar welke whey is nou het beste voor jou doelstelling? Een concentraat of een isolaat? We zetten even wat feitjes op een rij:

Concentraat:  bevat gemiddeld 70 tot 80% eiwit. De concentraat van Maxxtreme zit op 80% eiwit. Verder bevat Maxxtreme Pure Dynamic Whey een klein beetje lactose (melksuiker) en vet. Concentraat eiwitten hebben over het algemeen een aangenamere smaak als Isolaat eiwitten door het aanwezige melksuiker en vet.

Isolaat: bevat gemiddeld tussen de 85 en 90% eiwit. Maxxtreme Pure Dynamic Isolate bevat maar liefst 90.3% eiwit en is geheel vrij van vetten. Maxxtreme Pure Dynamic Isolate is hét beste isolaat eiwit verkrijgbaar en ideaal rondom jou training! Maxxtreme Pure Dynamic Isolate kan in elk dieet worden toegepast! Zelfs in een koolhydraatarm dieet.

Kortom kijk goed naar het label als je een eiwit koopt. Voor Maxxtreme eiwitten kunnen wij de kwaliteit garanderen, deze zijn uitvoerig getest en uitsluitend samengesteld uit de beste grondstoffen verkrijgbaar. Als je op een koolhydraatarm dieet bent of een overgevoeligheid hebt voor lactose (melksuiker), kies dan voor Maxxtreme Pure Dynamic Isolate

Bronnen

Boirie Y1, Dangin M, Gachon P, Vasson MP, Maubois JL, Beaufrère B. Slow and fast dietary proteins differently modulate postprandial protein accretion

Jay R. Hoffman,Michael J. Falvo  International Society of Sports Nutrition Symposium, June 18-19, 2005, Las Vegas NV, USA - Symposium - Macronutrient Utilization During Exercise: Implications For Performance And Supplementation

Kimball S.R, Jefferson LS. Signaling pathways and molecular mechanisms through which branched-chain amino acids mediate translational control of protein synthesis. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16365087

Lacroix, M., Bos, C., Léonil, J., Airinei, G., Luengo, C., Daré, S., Benamouzig, R., Fouillet, H., Fauquant, J., Tomé, D. en Gaudichon, C. (2006). Compared with casein or total milk protein, digestion of milk soluble proteins is too rapid to sustain the anabolic postprandial amino acid requirement. American Journal of Clinical Nutrition. 2006;84,1070–1079.

Penning, B., Boirie, Y., Senden, J.M.G., Gijsen, A.P., Kuipers, H. en Loon, van, L.J.C. (2011). Whey protein stimulates postprandial muscle protein accretion more effectively than do casein and casein hydrolysate in older men. American Journal of Clinical Nutrition. 2011;93,997–1005.

Tunick, M.H. 2008. Whey Protein Production and Utilization. In: Onwulata, C.I., Huth, P.J., editors. Whey Processing, Functionality and Health Benefits. Ames, IA: Blackwell Publishing and IFT Press. p. 169-184.

Xiao J. Wang*1, Xin Yang*1, Ru X. Wang*, Hong C. Jiao*, Jing P. Zhao*, Zhi G. Song* and Hai Lin (2016). Leucine alleviates dexamethasone-induced suppression of muscle protein synthesis via synergy involvement of mTOR and AMPK pathways 

Veldhorst MA1, Westerterp-Plantenga MS, Westerterp KR. (2009). Gluconeogenesis and energy expenditure after a high-protein, carbohydrate-free diet